VPS (virtuell privat server)

Har du vuxit ur ditt webbhotell och behöver något mer kraftfullt eller driftsmiljö du mer kan styra mer själv över? Då är sannolikt en VPS (virtuell privat server) ett tänkbart alternativ.

Under årens lopp har jag testat och utvärderat mängder med olika alternativ när det gäller just hosting och då även många olika VPS'er. Mina behov har i huvudsak varit att drifta och hantera ett hundratal webbplatser där merparten är baserade på WordPress (och PHP). De olika webbplatserna har lite olika karaktär och är olika välbesökta.

För de webbplatser med mest besökare (vilket för min del uppgår till ca 50 000 sidvisningar per månad) eller de webbplatser som kräver extra resurser då webbplatserna är stora (t.ex. en affiliatebutik med över 100 000 produkter) så är en VPS ofta ett bra alternativ.

Mina rekommendationer

Lite beroende på hur behoven ser ut så har jag i dagsläget två huvudrekommendationer. Nedan beskriver jag också några övriga alternativ som kan vara värt att testa om mina favoriter inte faller i smaken.

Om du känner dig osäker på om du själv mäktar med att hantera och administrera en server själv, d.v.s. du känner inte riktigt igen dig i beskrivningen av sysadmin eller serveradministratör så spana gärna in mina rekommendation kring hur du enkelt kan administrera din egen server med hjälp av Management av VPS.

UpCloud VPS

Om du vill testa, enkelt utvärdera och laborera och kunna styra allt själv online, t.ex. uppsättning av nya servar etc. så är min rekommendation UpCloud. UpCloud är i sammanhanget en tämligen ny spelare jämfört med de mer etablerade leverantörerna av VPS'er, t.ex. DigitalOcean och Vultr (som jag också har använt). Det är ett finskt bolag som särskiljer sig framförallt genom att ge ytterligare bättre prestanda än liknande leverantörer som t.ex. Vultr, AWS eller liknande.

Utöver att erbjuda riktigt bra prestanda så har UpCloud har en enkel och smidig webbplats för att administrera och övervaka dina servar, samtidigt så har de bra priser och erbjuder bra tjänster runtomkring, t.ex. backup och liknande. Om du använder länken i denna artikel till UpCloud så får du $25 som du direkt kan använda för att testa att sätta upp din server. $25 innebär att du kan testa och utvärdera deras enklaste server i 5 månader eller en mer avancerad server under t.ex. en månad.

Inleed VPS

Den andra rekommendationen gäller dig som vet vad du vill ha och bara vill sätta upp en stabil och prisvärd server och börja köra. Då är mitt förstahandsalternativ istället Inleed (som jag också tidigare har rekommenderat som webbhotell). Den stora fördelen med Inleed är förutom deras service och deras säkra drift – priset. För samma pris som du t.ex. får betala hos UpCloud så får du i regel en server med mer dubbla prestanda, särskilt om du har behov av en lite kraftfullare server. Se nedan prisexempel.

UpCloudInleed
CPU6 kärnor Intel Xeon 2 kärna
Minne16 GB16 GB
Lagring320 GB SSD200 GB SSD
PrisCa 785 kr/mån ($80)299 kr/mån

Nackdelen är att du inte själva kan sätta och och fixa alla delar själv med servrarna utan det görs av Inleed efter kontakt med dem (vilket ofta sker väldigt snabbt). Men som sagt, vill du bara sätta upp en server efter givna specifikationer och köra – så är Inleeds VPS'er mitt förstahandsval.

Övriga leverantörer av VPS'er

Att ha en sida om rekommendationer runt VPS'er utan att ha med DigitalOcean och Vultr känns inte helt rätt. Detta är båda riktigt bra leverantörer med riktigt bra produkter. Fördelarna med dessa båda är också att det är väldigt smidigt att komma igång och testa för att utvärdera hur väl deras produkter uppfyller dina behov.