Wordpress

Vad är skillnaden mellan wordpress.org och wordpress.com?

WordPress är världens i särklass vanligaste programvara för att publicera och administrera webbplatser på internet och används idag för närmare 43% av alla världens webbplatser. Vill du veta mer om vad WordPress faktiskt är, läs mer på Vad är WordPress? En enkel förklaring.

Som ny inom webb i allmänhet och WordPress i synnerhet är det vanligt att man ställer sig frågan – vad är det för skillnad mellan wordpress.com och wordpress.org?

wordpress.org är webbplatsen för själva programvaran WordPress. På wordpress.org kan du t.ex. gratis ladda ned WordPress, läsa mer om WordPress och få tillgång olika plugins och teman samt dokumentation om WordPress. wordpress.com däremot, är istället ett webbhotell som är specialiserat för att hosta en webbplats som bygger på WordPress.

Vad kostar det att driva en webbplats med WordPress på wordpress.com?

I den enklaste formen så erbjuds hosting (läs mer om Vad är hosting?) av en webbplats som drivs med WordPress gratis, dock får du då inte möjlighet att ha ett eget domännamn och det finns även en hel del andra begränsningar. WordPress.com erbjuder sedan flera olika paket som kostar alltifrån 30 kr i månaden till 450 kr i månaden (gäller vid årsvis betalning).

Om du bara skulle vilja prova att helt enkelt lära dig mer om WordPress och inte vill betala något så är gratisalternativet hos wordpress.com ett bra alternativ. Om du däremot har bestämt dig för att du vill skapa upp en webbplats med WordPress, ha ditt eget domännamn och förhoppningsvis utveckla din webbplats över tid så tycker jag att det finns bättre och mer prisvärda alternativ.

Du kan läsa mer om mina rekommendationer av webbhotell under Rekommenderat / Webbhotell.

Foto av författare

Skrivet av Christian

Design- och tekniknörd som arbetat professionellt med utveckling av digitala lösningar och webb i mer än 20 år. Under denna tid har jag använt mig av mängder med olika verktyg, tekniker och arbetat i olika former och roller.

Arbetar som lösningsarkitekt på ett större företag inom tillverkningsindustrin. Bedriver parallellt med min anställning egen verksamhet på hobbynivå i mitt eget bolag Rosch Information & Media AB, primärt med utveckling av egna tjänster online.

alltomwebb.se delar jag med mig av tips och erfarenhet kring att arbeta med utveckling och förvaltning av webbaserade lösningar och strategier för digitala produkter och tjänster. Många av mina tips och råd gäller specifikt för eller exemplifieras i Wordpress som är det CMS (Content Management System) jag primärt använder mig av, men många av tipsen gäller allmänt oavsett vilket CMS du använder.

Lämna en kommentar