Wordpress

Vad är WordPress? En enkel förklaring

WordPress är ett innehållshanteringssystem (CMS vilket står för Content Management System) som används flitigt för att skapa och hantera webbplatser. WordPress bygger på öppen källkod som är tillgänglig gratis och det bygger på teknikerna PHP och MySQL.

WordPress släpptes ursprungligen 2003 som en plattform för bloggar, men har sedan utvecklats till ett mångsidigt och kraftfullt innehållshanteringssystem som kan användas för en mängd olika webbplatser, inklusive e-handelswebbplatser, företagswebbplatser och personliga bloggar.

En av de främsta funktionerna i WordPress är dess användarvänliga innehållshantering som gör att användare enkelt kan skapa, redigera och publicera innehåll på sin webbplats. Det erbjuder också en mängd olika anpassningsalternativ, inklusive möjligheten att lägga till teman, plugin-program och widgets för att förbättra funktionaliteten och utseendet på en webbplats.

Funderar du på vad det är för skillnad mellan WordPress.org och WordPress.com? Läs mer om Vad är skillnaden mellan WordPress.org och WordPress.com?.

Förutom dess grundläggande funktioner har WordPress en stor och aktiv gemenskap av utvecklare och avancerade användare som bidrar till plattformen genom att skapa teman, plugin-program och andra resurser som användare kan använda för att utöka möjligheterna med sin webbplats. Det innebär att WordPress-användare har tillgång till en mängd verktyg och resurser som de kan använda för att skapa och anpassa sin webbplats.

Sammanfattningsvis är WordPress en populär och väl använd plattform som erbjuder en enkel och flexibel lösning för att skapa och hantera webbplatser.

Vad innebär plugins till WordPress?

Ett plugin till WordPress är en litet mjukvarupaket som kan läggas till i en webbplats som bygger på WordPress för att tillföra ytterligare funktioner och förbättringar. Plugins kan användas för att göra en mängd olika saker, såsom att integrera med sociala medier som t.ex. Instagram eller Facebook, skapa kontaktformulär, optimera en webbplats för sökmotorer och mycket annat.

WordPress erbjuder en mängd olika plugins som kan laddas ner och installeras direkt från WordPress-administrationsgränssnittet. Dessa plugins är skapade av utvecklare som har bidragit till WordPress-gemenskapen och de finns i en mängd olika kategorier, t.ex. för sökmotoroptimerin (SEO), säkerhet, marknadsföring och mycket annat.

Ett plugin kan vara gratis att använda, eller det kan kosta pengar. Vissa plugins erbjuder också pro-versioner med ytterligare funktioner och support för den som är villig att betala.

Att använda plugins är ett bra sätt att utöka funktionaliteten och förbättra din WordPress-webbplats utan att behöva skriva kod själv. Det finns en stor mängd olika plugins att välja mellan, så det finns något för de flesta behov.

Funderar du på vilka plugins du kan tänkas behöva till din webbplats? Läs mer om vilka plugins jag rekommenderar för WordPress på sidan Rekommenderade produkter & tjänster / Plugins till WordPress.

Foto av författare

Skrivet av Christian

Design- och tekniknörd som arbetat professionellt med utveckling av digitala lösningar och webb i mer än 20 år. Under denna tid har jag använt mig av mängder med olika verktyg, tekniker och arbetat i olika former och roller.

Arbetar som lösningsarkitekt på ett större företag inom tillverkningsindustrin. Bedriver parallellt med min anställning egen verksamhet på hobbynivå i mitt eget bolag Rosch Information & Media AB, primärt med utveckling av egna tjänster online.

alltomwebb.se delar jag med mig av tips och erfarenhet kring att arbeta med utveckling och förvaltning av webbaserade lösningar och strategier för digitala produkter och tjänster. Många av mina tips och råd gäller specifikt för eller exemplifieras i Wordpress som är det CMS (Content Management System) jag primärt använder mig av, men många av tipsen gäller allmänt oavsett vilket CMS du använder.

Lämna en kommentar