Hosting

Vad är ett webbhotell?

Kanske har du hört begreppet webbhotell men undrat vad det egentligen betyder?

Ett webbhotell är förenklat beskrivet en tjänst som erbjuder möjligheten att lagra och drifta en webbplats eller hemsida.

Ett webbhotell är det vanligaste och ofta det enklaste och billigaste sättet att lagra och drifta en webbplats. Det är helt enkelt en lagringsplats som alltid är uppkopplad mot internet där du lägger de filer som behövs för att en webbplats ska fungera. Just namnet webbhotell antyder också just lite vad det är, ett hotell för webb. Det vill säga en plats att husera de saker som behövs för att en webbplats eller hemsida behöver för att fungera.

Webbhotell är den enklaste formen av hosting vilket innebär att företaget som erbjuder tjänsten webbhotell erbjuder en delad plats på en av deras webbservrar.

Vad ingår i ett webbhotell?

Vad får man normalt om man betalar för tjänsten webbhotell hos en leverantör och vad ingår? Webbhotell betyder att man delar på en plats på en webbserver, dvs. en dator som är konstant uppkopplad mot internet och har till uppgift att publicera webbplatser.

Givetvis skiljer det sig lite mellan olika leverantörer men i de allra flesta fall så ingår delar som t.ex.

  • Lagringsplats för de delar som normalt behövs för en webbplats, t.ex. databaser, HTML-filer, bildfiler m.m.
  • En viss mängd datatrafik mellan din lagringsplats och internet, ofta är denna trafikmängd rejält tilltagen
  • Någon form av serverapplikation som gör att du kan köra någon typ av skriptspråk, t.ex. PHP som används för världens vanligaste webbpubliceringssystem WordPress
  • En viss typ av kapacitet för processor och minne (detta är saker som bl.a. påverkar prestandan på din webbplats)
  • Hantering av domäner, där du t.ex. kan knyta en domän till en viss lagringsyta av filer (dvs. webbplatsen)
  • Hantering av e-post och e-postadresser, t.ex. så kan man ofta skapa upp obegränsat med e-postadresser till din domän
  • Möjlighet till att använda sig av ett certifikat för SSL så att din webbplats kan nås säkert via https://
  • Olika funktioner för backup, cache (för förbättrad prestanda) samt en plattform för att hantera och konfigurera din webbplats

Många webbhotell erbjuder olika former av paket och i del allra flesta fall så skiljer sig paketen främst i vilka konfigurationer och prestanda som man får, t.ex. i form av olika mycket lagringsyta, trafikmängd, minne och processorer.

Vad kostar ett webbhotell?

Kostnaden för ett webbhotell skiftar givetvis beroende på vad som erbjuds, t.ex. i form av vilka tjänster som ingår och vilken konfiguration och kapacitet webbhotellet erbjuder.

Vanligtvis kostar ett webbhotell i Sverige någonstans mellan 10-200 kr per månad beroende vad som ingår. För de allra flesta som skapar upp sin första hemsida eller webbplats så räcker det i regel med ett webbhotell som kostar mellan 25-50 kr per månad.

På sidan Rekommenderade tjänster & produkter / Webbhotell beskriver jag minna tre favoriter. Min absoluta favorit erbjuder ett riktigt bra webbhotellspaket med ett lågt pris på 19 kr/mån (exkl. moms) för att enkelt och snabbt komma igång.

Vilka alternativ finns det till webbhotell?

Det finns lite olika alternativ till webbhotell om man vill drifta en webbplats. Dock är dessa alternativ i regel både dyrare och kräver både mer tid och kunskap. På sidan Vad är hosting? beskrivs bl.a. alternativen till webbhotell, bl.a. VPS (virtuell privat server) och dedikerad server.

Foto av författare

Skrivet av Christian

Design- och tekniknörd som arbetat professionellt med utveckling av digitala lösningar och webb i mer än 20 år. Under denna tid har jag använt mig av mängder med olika verktyg, tekniker och arbetat i olika former och roller.

Arbetar just nu med fokus på användarupplevelse (UX) och arkitektur för frontend på en större myndighet. Bedriver parallellt med min anställning egen verksamhet på hobbynivå i mitt eget bolag Rosch Information & Media AB, primärt med utveckling av egna tjänster online.

alltomwebb.se delar jag med mig av tips och erfarenhet kring att arbeta med utveckling och förvaltning av webbaserade lösningar och strategier för digitala produkter och tjänster. Många av mina tips och råd gäller specifikt för eller exemplifieras i Wordpress som är det CMS () jag primärt använder mig av, men många av tipsen gäller allmänt oavsett vilket CMS du använder.

Lämna en kommentar