Plugins till WordPress

När det gäller plugins till WordPress finns det en uppsjö av just sådana. Plugins ger dig som användare av WordPress ett enkelt (och ofta gratis) sätt att få tillgång till nya funktioner i WordPress.

En av de allra största fördelarna med WordPress är att användarskaran och övrigt community runt WordPress är så enormt stort att mängden av högkvalitativa (och också gratis) plugins gör att man kan få många bra och smarta funktioner både enkelt och just det, gratis.

Nedan listar jag de plugins som jag rekommenderar och ofta använder själv på mina webbplatser. Till de plugins som vi rekommenderar nedan finns det också en uppsjö av andra liknande plugins som är minst lika bra.

Mitt tips är att när man blivit lite varm i kläderna utforska några av alla plugins som finns för att hitta de som passar dig allra bäst. Ett generellt tips är att i första hand gå på erkända plugins som har många installationer och bra betyg (det finns många sådana).

Plugins för att motverka skräpkommentar

Akismet – Akismet är ett plugin för att sålla bort en stor del av de spam-kommentarer som man annars lätt får på sin WordPress-installation. Akismet är gratis i sin basic-version men kräver en API-nyckel som man får efter att ha registrerat ett konto. Notera dock att för fullt kommersiella webbplatser bör man istället använda betalversionen som kostar från €5 per månad. Mer info om Akismet finns på https://sv.wordpress.org/plugins/akismet/.

Plugins för webbstatistik

Google Analytics for WordPress by MonsterInsights – En plugin för att enkelt integrera ditt Google Analytics-konto med din webbplats. Åter igen ett bra och gratis plugin som ger lite extra funktioner för din webbstatistik. Framöver kommer vi också att i en separat artikel ta upp hur du effektivare kan arbeta med just Google Analytics för att bättre förstå hur din affiliate-butik besöks och vad dina besökare gör på din webbplats. Mer information om pluginet hittar du på https://wordpress.org/plugins/google-analytics-for-wordpress/.

Plugins för SEO

Yoast SEO – Pluginet Yoast SEO ett annat alternativ där man får hjälp och stöd med sitt SEO-arbete, både i att definiera sökord för de enskilda sidorna men också möjlighet att enkelt justera meta-information som t.ex. visningstexter som syns i Googles (eller andra sökmotorers) sökresultat. Tidigare använde jag Yoast men sedan något år tillbaka så använder jag Rank Math och deras Pro-version på alla mina webbplatser. Mer information om Yoast finns på https://wordpress.org/plugins/wordpress-seo/.

Plugins för kontaktformulär

Contact Form 7 – Ett enkelt kontaktformulär är ett bra sätt att erbjuda dina besökare att skicka meddelanden till dig. Självklart så bör man erbjuda alternativa sätt för kontakt som t.ex. en e-postadress, sociala medier eller annat men ska man börja med något enkelt så är ett kontaktformulär en smidig lösning. Läs mer på https://wordpress.org/plugins/contact-form-7/.

Plugins för säkerhet

All In One WP Security & Firewall – Då WordPress är den i särklass största plattformen för mindre webbplatser så är den också en av de populäraste plattformarna att hacka. Säkerheten i WordPress har tidigare varit tämligen låg men blivit bättre med tiden (det är dock väldigt viktigt att hålla WordPress och plugins uppdaterade så att ev. säkerhetshål täpps till med hjälp av nya versioner).

För att säkra upp din WordPress-webbplats några snäpp så rekommenderar jag pluginet All In One WP Security & Firewall. Pluginet är pedagogiskt och visar vilken typ av justeringar man bör göra för att säkra upp sin webbplats (med ett poängsystem som visar hur säker eller osäker din webbplats är).

T.ex. så finns funktioner för att enkelt byta ut användarnamnet på det standardiserade administrationskontot (admin) vilket är en enkel men effektiv åtgärd för att minska risken att någon lyckas hacka sig in, t.ex. genom en s.k. brute-force-attack. Läs mer på https://wordpress.org/plugins/all-in-one-wp-security-and-firewall/.