Webbhotell

Under årens lopp har jag testat de allra flesta av de etablerade webbhotellen som finns i Sverige. Förvisso har marknaden för webbhotell förändrats med ihopslagningar, uppköp och vissa leverantörer av webbhotell och också helt försvunnit men i stort är det samma eller liknande leverantörer idag.

Eftersom webbhotell (ofta) är en enkel form av hosting (vad betyder hosting) som är billig och enkel så kan man inte räkna med att man får den allra bästa prestanda eller möjligheter att justera och konfigurera allt möjligt vilken ofta passar de som helt enkelt inte vill bry sig. Precis som allt annat erbjuds webbhotell till olika priser och till olika service- och kvalitetsnivåer.

De allra flesta webbhotell i Sverige håller en helt ok nivå för enklare webbplatser, även de billigare och väldigt enkla. Anledningen till detta är att hårdvara generellt har blivit ganska billigt och system för att hantera flera kunder på ett webbhotell har blivit mer standardiserade och mer prisvärda för leverantörerna. Dessutom har vi i Sverige en tämligen hög konkurrens på webbhotellsmarknaden – funkar det riktigt dåligt hos en leverantör och ett webbhotell så tappar den leverantören snabbt sina kunder.

Även om det kan vara lite pyssel att byta leverantör så är det egentligen inte svårt, vissa webbhotell erbjuder också att kostnadsfritt eller mot en mindre kostnad hjälpa till med ev. flytt för att ge så bra service som möjligt (och självklart också för att attrahera nya kunder).

Ett av de webbhotell som jag har använt under en längre tid och som jag fortfarande använder är Inleed och det är också min huvudrekommendation för dig som är ute efter ett bra webbhotell med bra pris för bra prestanda samtidigt som de har en fantastisk support.

Denna webbplats, Allt om webb körs hos Inleed och på deras webbhotell, paketet jag kör är det dyraste som heter Prime #3, främst pga. att jag har många webbplatser som bl.a. kräver en hel del lagringsutrymme. Det dyraste paketet, Prime #3, kostar 199 kr per månad men Inleed erbjuder betydligt billigare och enklare alternativ.

Inleed

Inleed är en mindre leverantör som jag har mycket goda erfarenheter av sedan några år tillbaka. Jag har idag både webbhotell i form av deras Prime-paket samt deras VPS'er. Tidigare har jag använt Inleed Bas men under förra året övergick jag istället till Inleed Prime som erbjuder bättre prestanda och en modernare kontrollpanel, dock till ett lite högre pris.

Vad som framförallt utmärker Inleed är deras utmärkta support, stabila lösningar och prisvärda tjänster.

Idag erbjuder Inleed två olika huvudpaket, Bas och Prime. Enklaste formen av Bas börjar på 19 kr/mån (exkl. moms) och ger dig som kund ett grundläggande paket för att hantera enklare webbplatser (obegränsat med domäner, gratis SSL med hjälp av Let's Encrypt) och obegränsat med tillhörande epost-konton. Det enklaste paketet i Inleed Bas är utmärkt alternativ för dig som vill komma igång.

Det mest avancerade alternativet i Bas-paketet heter Återförsäljare och kostar 99 kr/mån och ger dig förutom återförsäljarmöjligheter mer resurser i form av mer processorkapacitet, diskutrymme och trafik.

Den stora skillnaden mellan Bas och Prime förutom specifikationerna nedan är att Prime erbjuder en redundant lösning som innebär att Inleed kan garantera en ännu högre upptid samt att de erbjuder support dygnet runt utöver ordinarie öppettider. Delar i kontrollpanelen använder också en uppdaterad mjukvara så hanteringen sker i ett lite snyggare och modernare gränssnitt.

Nedan ser du en tabell med de olika priserna och vad som ingår. I alla tjänster ingår backup, statistik, stöd för WordPress, obegränsat antal domäner och e-postadresser, SSL (med Let's Encrypt), SSH, OPcache, Memcache m.m. Samtliga priser anges exkl. moms och det tillkommer inga startavgifter.

TypInnehållPris/mån
Bas Standard2000 MB SSD-utrymme
50 GB trafik/mån
1024 MB RAM – 1 Core
19 kr
Bas Special10 000 MB SSD-utrymme
250 GB trafik/mån
2048 MB RAM – 2 Core
29 kr
Bas Återförsäljare50 000 MB SSD-utrymme
2000 GB trafik/mån
4096 MB RAM – 4 Core
ÅF-panel
99 kr
Prime #150 000 MB SSD-utrymme
3000 GB trafik/mån
8 GB RAM – 4 Core
99 kr
Prime #2100 000 MB SSD-utrymme
3000 GB trafik/mån
16 GB RAM – 8 Core
149 kr
Prime #3200 000 MB SSD-utrymme
3000 GB trafik/mån
32 GB RAM – 12 Core
199 kr

Inleed är inte på något sätt helt igenom perfekta och deras mjukvara och användargränssnitt för att administrera tjänsterna i webbhotellet (framförallt gäller detta Bas) känns tämligen omoderna (som hos de allra flesta webbhotell).

Jag har också erfarit nedtid men ofta inget som har varit allvarligt eller under några längre perioder. Inleed har också i mina ögon varit extremt transparenta med ev. driftsproblem, både på deras driftssida och på deras Twitter-konto. Just transparensen vid problem är något som jag verkligen uppskattar hos Inleed och det är något som inte är självklart hos många andra webbhotell.

EgenSajt

Under en tid har jag kört flera webbplatser hos EgenSajt. EgenSajt utmärker sig bl.a. med möjligheten att dynamiskt justera din konfiguration för att på så sätt anpassa dina resurser efter ditt behov. För en nybörjare kan detta upplevas som lite krångligt men det finns också möjlighet att köra på standardnivåer.

En annan utmärkande faktor hos EgenSajt är deras support. Daniel som styr skutan på EgenSajt är fenomenal i att svara både korrekt och snabbt. EgenSajts användargränssnitt för att hantera övergripande delar i kontot som t.ex. domäner och liknande är riktigt snyggt och enkelt, det bästa i klassen.

Anledningen till att jag själv i huvudsak använder Inleed framför EgenSajt är förhållandet mellan pris och prestanda (där jag för mina egna behov är ute efter ganska hög prestanda) samt att jag under en tid hade vissa problem med mina webbplatser där vi hade svårt att hitta vad felen berodde på (nu vet jag att just dessa problem är lösta).

Priserna för webbhotell hos EgenSajt börjar på 29 kr/mån (exkl. moms) för den enklaste konfigurationen. För dig som enkelt vill komma igång med en enkel webbplats är EgenSajt ett riktigt bra alternativ.

Oderland

Oderland kan bäst beskrivas som en premiumvariant av webbhotell. Det märks bl.a. genom att de har lite högre priser än andra leverantörer. Dock är deras tjänster också av premiumkvalitet.

Orderland erbjuder två huvudpaket, Standard och Premium. Standard-paketet kostar 167 kr per månad (exkl. moms) och deras Premium-paket går på 334 kr/månad (exkl. moms).

Orderlands paket ger väldigt bra prestanda och extremt bra upptid. Även supporten håller extremt hög nivå. Har du behov av premiumlösningar när det kommer till webbhotell så är Oderland ett riktigt bra alternativ.

Om webbhotell inte räcker till?

Mina prioriterade, största och mest besökta webbplatser hanterar jag idag i primärt på en VPS (virtuell privat server), främst för att få garanterad prestanda och större möjligheter att justera och finlira efter mina behov.

Vill du också ta steget och välja en VPS så hittar du mina rekommendationer kring leverantörer av VPS på Rekommenderade produkter och tjänster / VPS (virtuell privat server).

Du hittar också mina rekommendationer kring olika tjänster för att enkelt hantera och sköta VPS'erna (dvs. en form av managed hosting) under Rekommenderade produkter och tjänster / Management av VPS om du har behovet och inte är en helt skolad server-administratör.