Management av VPS (managed VPS)

Om man har behov av att använda en VPS för sin webbplats så betyder det sannolikt att man har en webbplats som kräver lite mer eller att man vill ha full kontroll på vilka resurser och möjligheter man har att köra på sin webbplats.

Exempel på webbplatser som kräver lite mer resurser är t.ex. webbplatser med mycket innehåll, exempelvis en större e-butik med många produkter.

Varför management?

Eftersom en VPS är en virtuell privat server så behöver denna server administreras löpande för att har rätt uppdatering och konfigurationer på plats, inte minst för att få en bra prestanda men kanske viktigast av allt för att få en säker körmiljö för din webbplats. De allra flesta servrar som driver webbplatser idag bygger på Linux, det finns givetvis också Windows-baserade lösningar men de är till antalet mindre och kör du precis som jag en WordPress-baserad lösning så bygger denna på scriptspråket PHP som företrädesvis körs i en Linux-miljö.

Mina rekommendationer

När det gäller management av VPS så har jag ett huvudalternativ och det är den lösning jag själv kör på mina servrar idag. Tjänsten heter RunCloud och erbjuder möjlighet att på ett enkelt sätt administrera och hantera en VPS, t.ex. en VPS från Inleed eller UpCloud, se Rekommenderade produkter och tjänster / VPS (virtuell privat server) för mer information om de VPS'er som jag själv använder idag.

Man använder en tjänst som RunCloud genom att skapa ett konto, välja att lägga till en server, därefter kan kopierar ett script som du kör efter att du har loggat in på din server, t.ex. via ett terminal-fönster. Efter några minuter så har scriptet kört och du kan nu administrera din server direkt via Runclouds tjänst online. På Runcloud kan du sedan enkelt sätta upp nya webbapplikationer (t.ex. webbplatser byggda i WordPress), lägga till SSL m.m.

Serverhantering hos Runcloud

Priset för att använda RunCloud skiftar beroende på vilka behov du har, vill du helt enkelt testa på så finns det en begränsad gratis variant som du kan använda om du har en server, vill du köra utan vissa begräsningar (t.ex. använda SSL) så kostar det $6.67 i månaden (om du betalar årsvis). Vill kunna köra flera servrar så kostar det från $12.5 i månaden.

Är du ute efter ett ännu enklare alternativ så vill jag också rekommendera ServerPilot. Deras tjänst har jag tidigare använt under flera år och den är något enklare än RunCloud men ännu lite lättare att komma igång med och också ofta billigare om man endast kör en server.

Den främsta anledningen till att jag själv bytte till Runcloud under 2019 var att jag numera kör flera servar och då passade prismodellen hos RunCloud bättre samt att jag jag var ute efter lite av den funktionalitet som RunCloud erbjuder, bl.a. bättre övervakning på resursutnyttjande hos servrarna.