Hosting

Vad är hosting?

En webbplats eller hemsida består förenklat av olika filer, t.ex. HTML-filer och bildfiler i form av foton etc. Det är dessa filer man tittar på då man besöker en webbplats via en webbadress i sin webbläsare, t.ex. då man besöker denna webbplats på adressen https://alltomwebb.se/.

Dessa filer är det som bygger upp innehållet på en webbplats. För att man som besökare ska kunna komma åt och titta på dessa filer så behöver de ligga på ett ställe som man enkelt når via internet på ett snabbt och säkert sätt.

Hosting i sammanhanget webb och internet handlar förenklat om att erbjuda plats för de filer som bygger upp en webbplats eller hemsida och det engelska ordet hosting betyder att ”vara värd för”.

Företag som erbjuder hosting erbjuder helt enkelt möjlighet att vara värd för en webbplats genom att upplåta utrymme på deras server. Det enklaste och billigaste sättet att skapa en egen hemsida eller webbplats är att använda sig av ett så kallat webbhotell.

Olika typer av hosting

Hosting kan erbjudas i flera olika former, både gratis och mot betalning – där det senare är mest förekommande. Vanligaste formen av hosting är webbhotell följt av egna servar, antingen virtuella sådana, vilket oftast benämns VPS, eller fysiska dedikerade servrar som man antingen kan hyra eller äga själv. Ofta erbjuder hostingföretag möjligheten att låta dig som kund placera dina egna servar i deras datahallar, detta benämns ofta co-location.

Nedan förklarar vi tydligare vad de olika alternativen innebär och vilka för- och nackdelar de har.

Webbhotell

Att erbjuda hosting i form av webbhotell är det i särklass vanligaste alternativet idag, både i och utanför Sverige. Ett webbhotell innebär att du köper en plats på en server där du kan lägga din webbplats. Din webbplats delar då server med en mängd andra webbplatser.

På ett webbhotell ingår oftast mängder med tjänster i ett paket, t.ex. automatisk backup av din webbplats, möjligheten att administrera e-postadresser kopplat till din webbplats och domän och t.ex. möjligheten att enkelt skapa upp en enkel webbplats med WordPress genom några enkla klick.

Webbhotell passar dig bäst som inte vill bry dig om din hosting utan bara att det fungerar. Generellt kan man säga att webbhotell lämpar sig bra för mindre webbplatser som inte har så många besökare, t.ex. en blogg. Detta gäller särskilt om vi talar om webbhotell som är billiga.

Det finns också webbhotell som erbjuder kraftfull prestanda och många inställningsmöjligheter men som ändå tar bort lite av det mest omständliga med att hosta sin webbplats själv på en egen server, dessa webbhotell brukar dock kosta lite mer.

Ett tips är att man ofta kan börja med ett enklare och mindre webbhotell för sin första webbplats och byta upp sig när det passar. Många webbhotell erbjuder också flera nivåer eller paket där man kan betala för det man behöver och vid behov t.ex. öka till ett mer avancerat paket. På så sätt kan prova sig fram med det enklaste och billigaste alternativet för att sedan uppgradera.

Man kan också byta webbhotell helt och även om det kan vara lite pyssel med att byta från ett webbhotell till ett annat så är det fullt möjligt om det skulle behövas.

Ett enkelt webbhotell kostar i regel från ungefär 10 kr per månad till ca 100 kr per månad. Det finns också mer avancerade alternativ som kostar från 100 kr per månad ända upp till ca 1 000 kr i månaden.

Läs mer om vilka webbhotell vi rekommenderar på Rekommenderade produkter och Tjänster / Webbhotell. Där hittar du bl.a. min egen favorit som erbjuder webbhotell från 19 kr per månad (exkl. moms).

Vill du fördjupa mer i begreppet webbhotell så läsa gärna artikeln Vad är ett webbhotell? där vi går ännu djupare i vad begreppet innebär och vad det finns för alternativ.

Virtuell server (VPS)

Virtuell server eller VPS (som står för virtuell privat server eller virtual private server på engelska) är ett annat sätt att erbjuda hosting där du har en egen server (om än virtuell) som du själva kan konfigurera och hantera.

En fördel med en virtuell server är att det går enkelt och snabbt att sätta upp och du kan välja hur din server ska vara konfigurerad, t.ex. vilket operativsystem och vilka applikationer den ska ha.

Det är också vanligt att man kan anpassa serverns prestanda löpande allteftersom behoven förändras. T.ex. kan man ofta öka på minne, antal processorer och lagring när dessa behov uppstår. En enkel och billig VPS går att få för omkring 50 kr per månad, t.ex. hos DigitalOcean. Mer om vilka leverantörer av VPS som jag själv har använt och rekommenderar hittar du på Rekommenderade produkter & tjänster / VPS.

En nackdel med VPS är också att det är en egen server och att den behöver konfigureras och hållas uppdaterad löpande. Om detta inte görs korrekt kan fel uppstå, prestanda försämras eller servern bli hackad p.g.a. att det finns säkerhetsluckor. En VPS kräver således i regel både mycket kunskaper och tid för att vara ett bra alternativ.

Ett sätt att komma runt just denna nackdel är att använda tjänster för management (hantering) av servrar, du kan läsa mer om detta under Rekommenderade produkter & tjänster / Management av VPS.

En VPS passar dig som har behov av höga prestanda eller särskilda krav runt din webbplats, t.ex. kanske du har en stor webbshop med många produkter som kräver mycket lagringsutrymme för t.ex. produktbilder och liknande eller behov av en särskild plattform eller specifika applikationer.

Vill du veta mer om vad en VPS och vilka olika alternativs som erbjuds och vad man ska tänka på vid val av VPS så hittar du mer information i artikeln Vad är en VPS?.

Hyra dedikerad server

Att hyra en dedikerad server innebär helt enkelt att du hyr en egen server som hostingföretaget tillhandahåller. Servern är placerad i leverantörens datahall och de säkerställer att servern har koppling mot internet och att serverns hårdvara fungerar som den ska.

I likhet med VPS så innebär en dedikerad server att du har mer kontroll över hur den ska konfigureras och användas, vilket också kräver tid och kunskap.

En fördel med dedikerad server gentemot VPS är att du får full kontroll på prestandan baserat på vilken konfiguration du väljer på din server. Även om en VPS är en ”egen” server så ligger den på delad hårdvara och delar således resurser med andra, vilket innebär att du inte har full kontroll över hur hårdvarans resurser utnyttjas.

En nackdel med dedikerad server gentemot VPS förutom att det i regel är mer kostsamt är att det tar längre tid att sätta upp. En VPS kan du i regel klicka igång på några minuter själv via webben medans en dedikerad server ofta måste sättas upp och konfigureras manuellt vilket åtminstone brukar ta någon dag i anspråk av leverantören.

En annan nackdel gentemot VPS är att du inte lika lätt kan anpassa och och justera serverns resurser. Behöver du t.ex. mer minne så måste någon hos leverantören fysiskt uppgradera minnet på servern.

En dedikerad server passar dig som behöver maximal prestanda och full kontroll på hur din webbplats ska driftas.

Co-location

Co-location innebär i princip samma sak som att hyra en dedikerad server avseende prestanda etc. med den skillnaden att den fysiska servern har köpts in av dig själv och du därmed också äger den vilket innebär ökat ansvar för t.ex. fysiskt underhåll och när det gäller uppgraderingar och liknande.

Det du betalar för till leverantören är i princip kopplingen till internet, strömmen till servern och fysisk plats för din server. Co-location passar dig som har extrema krav på din server och helt enkelt vill ha alla möjligheter att själv konfigurera exakt hur din servers hårdvara ska se ut.

Relaterade frågor till hosting

Var kommer ordet hosting ifrån?

Den ordagranna översättningen av det engelska ordet hosting är hysning men detta gammalmodiga begrepp låter lite märkligt även om det faktiskt är det det handlar om. Den mer moderna översättningen blir istället vara värd för. Eftersom det inte finns någon riktigt bra svensk översättning av just ordet hosting så används i huvudsak det engelska begreppet.

Vad kostar hosting?

Som mycket annat så skiljer sig kostnaden för hosting väldigt mycket beroende på vilka behov man har. Det finns även hosting som erbjuds helt gratis men ofta betyder det stora begränsningar, t.ex. att man inte kan välja vilken webbadress man vill ha. En enklare form av hosting som erbjuder grundläggande funktioner, oftast i form av webbhotell kostar i regel mellan 10 och 100 kronor per månad.

Foto av författare

Skrivet av Christian

Design- och tekniknörd som arbetat professionellt med utveckling av digitala lösningar och webb i mer än 20 år. Under denna tid har jag använt mig av mängder med olika verktyg, tekniker och arbetat i olika former och roller.

Arbetar som lösningsarkitekt på ett större företag inom tillverkningsindustrin. Bedriver parallellt med min anställning egen verksamhet på hobbynivå i mitt eget bolag Rosch Information & Media AB, primärt med utveckling av egna tjänster online.

alltomwebb.se delar jag med mig av tips och erfarenhet kring att arbeta med utveckling och förvaltning av webbaserade lösningar och strategier för digitala produkter och tjänster. Många av mina tips och råd gäller specifikt för eller exemplifieras i Wordpress som är det CMS (Content Management System) jag primärt använder mig av, men många av tipsen gäller allmänt oavsett vilket CMS du använder.

Lämna en kommentar