Hosting

Prisjämförelse på VPS – vilken VPS är billigast?

För att någorlunda enkelt kunna göra en form av prisjämförelser mellan de olika leverantörerna av VPS'er så har vi definierat några nivåer av standardserver – enkel, mellan och avancerad. På detta sätt hoppas vi kunna hjälpa dig att enklare hitta den billigaste VPS'en för just dina behov av hosting.

Vill du istället meta mer om just vad VPS innebär i allmänhet, kolla in artikeln Vad är en VPS?.

I denna prisjämförelse utgår vi i första hand från större och mer etablerade leverantörer för att vara säkra på att kvalitén på deras tjänster ska ligga på en hög nivå.

Samtliga leverantörer har jag också själv testat i olika sammanhang under de senaste åren. Dock har jag inte testat samtliga leverantörer samtidigt så över tid så kan naturligtvis vissa skillnader ha uppstått, t.ex. i hur hanteringen av servrar fungerar, hur faktiskt prestanda upplevs m.m.

Lite mer om hur jag har resonerat i mina egna val av just VPS för min egen verksamhet hittar du också under Rekommenderade produkter & tjänster / VPS.

Tre nivåer av VPS – enkel, mellan och avancerad

En enkel standardserver enligt denna bedömning innebär att servern har minst en kärna, minst 2 GB RAM, minst 50 GB hårddisk (SSD) och tillåter minst 1 TB (1000 GB) i dataöverföring per månad.

En standardserver mellan innebär att servern har minst 4 kärnor, 8 GB RAM och minst 150 GB hårddisk (SSD) och tillåter minst 3 TB (3000 GB) i dataöverföring per månad.

För standardserver avancerad krävs minst 8 kärnor, 32 GB RAM och minst 500 GB hårddisk samtidigt som dataöverföringen tillåter minst 5 TB (5000 GB) per månad.

Ofta erbjuder de olika leverantörerna olika konfigurationer och prismässigt så kan det skilja sig en hel del på våra standardservrar då deras billigaste alternativ som erbjuder en server med minsta de krav som vi har satt kanske är dimensionerad betydligt bättre än så, antingen på antal kärnor, RAM, hårddisk eller överföring.

När det gäller placering av VPS så har vi utgått från att serverna ska vara så nära Sverige som möjligt, i de allra flesta fall så innebär det placering i datacenters i Tyskland, Nederländerna eller England. Inleed är dock en svensk leverantör som har sina datacenters i Sverige, i Falun och Tällberg för att vara mer exakt.

Kolla alltid upp priserna hos de olika leverantörerna på det behov som just du har. Något som denna typ av prisjämförelse inte tar hänsyn till är ju andra funktioner eller hantering av din server så det är något som du bör läsa in dig på för att lättare bestämma vad som är rätt för dig.

Nedan hittar du en sammanställning av priserna för några av de leverantörer som vi har testat här på alltomwebb.se. Notera också att alla priser anges exklusive ev. moms.

Det billigaste alternativet för en VPS ligger överst i tabellen och det dyraste alternativet ligger nederst, om leverantörerna har samma pris ligger de i bokstavsordning inbördes.

Notera återigen att specifikationerna kan skilja sig eftersom vi utgår från en miniminivå och det dyraste alternativet kan mycket väl vara det bästa för dig då det bäst matchar de behov du har på specifikationerna.

Prisjämförelse för enkel VPS

En enkel VPS innebär att servern har minst en kärna, minst 2 GB RAM, minst 50 GB hårddisk (SSD) och tillåter minst 1 TB (1000 GB) i dataöverföring per månad, detta uppfyller samtliga alternativ nedan.

LeverantörKonfigurationPris per månad
DigitalOcean
(Basic)
2 kärnor
4 GB RAM
60 GB hårddisk (SSD)
3 TB överföring/mån
 ca 130 kr ($15)
UpCloud2 kärnor
4 GB RAM
80 GB hårddisk (SSD)
4 TB överföring/mån
ca 175 kr ($20)
Vultr
(Cloud Compute)
2 kärnor
4 GB RAM
80 GB hårddisk (SSD)
3 TB överföring/mån
 ca 175 kr ($20)
Inleed
VPS #1
1 kärna
8 GB RAM
100 GB hårddisk (SSD)
3 TB överföring/mån
 199 kr

Som ni kan se av tabellen så är DigitalOcean billigast med den konfiguration som minst matchar kraven på vår standardserver enkel.

Prisskillnaden upp till nästa leverantör är ca 45 kr per månad och det du främst då får är lite större hårddisk. Notera också att leverantören UpCloud enligt både tester och utifrån min egen erfarenhet har allmän bättre prestanda än övriga leverantörer, särskilt om man jämför med deras respektive standardnivå hos t.ex. DigitalOcean och Vultr.

Prisskillnaden mot Inleed i nästa steg är ytterligare ca 25 kr/mån men då får man å andra sidan dubbelt med RAM och nästan dubbelt med hårddisk gentemot det billigaste alternativet, dock erbjuder Inleed bara en kärna i denna konfiguration.

Prisjämförelse för VPS modell mellan

En VPS för modellen mellan innebär att servern ska ha minst 4 kärnor, 8 GB RAM och minst 150 GB hårddisk (SSD) och att servern tillåter minst 3 TB (3000 GB) i dataöverföring per månad.

LeverantörKonfigurationPris per månad
DigitalOcean
(Basic)
4 kärnor
8 GB RAM
160 GB hårddisk (SSD)
5 TB överföring/mån
 ca 350 kr ($40)
UpCloud4 kärnor
8 GB RAM
160 GB hårddisk (SSD)
4 TB överföring/mån
 ca 350 kr ($40)
Vultr
(Cloud Compute)
4 kärnor
8 GB RAM
160 GB hårddisk (SSD)
4 TB överföring/mån
 ca 350 kr ($40)
Inleed
VPS #3
4 kärna
32 GB RAM
400 GB hårddisk (SSD)
3 TB överföring/mån
 399 kr

Som ni kan se av ovan tabell så är både specifikationerna och priserna exakt desamma för de stora internationella leverantörerna. Så här handlar valet snarare om vilken leverantör du föredrar, t.ex. utifrån andra egenskaper än ovan specifikationer.

Skulle jag själv välja en VPS utifrån de tre leverantörer som erbjuder samma sak till samma pris på papperet så skulle jag välja UpCloud då jag som tidigare nämnt upplever att deras servar generellt erbjuder en bättre prestanda, i övrigt bedömer jag de tre leverantörerna som likvärdiga för mina behov.

Värt att notera är att den svenska leverantören Inleed åter igen ligger högst i pris men å andra sidan erbjuder en helt annan nivå på sina specifikationer. T.ex. så erbjuder Inleed 4 gånger så mycket RAM och mer än dubbelt så mycket lagring. Så har du behov av höga specifikationer till ett bra pris så är Inleed ett bra alternativ.

Värt att nämna är också att Inleed erbjuder en något enklare VPS som de kallar för VPS #2 och som kostar 299 kr (dvs. något billigare än övriga leverantörer) – den matchar ovan leverantörer ordentligt avseende minne (16 GB) och lagring (200 GB) men erbjuds enbart med två kärnor och uppfyller därmed inte minimikraven om 4 kärnor.

Prisjämförelse för avancerad VPS

För vår avancerade VPS krävs minst 8 kärnor, 32 GB RAM och minst 500 GB hårddisk samtidigt som dataöverföringen tillåter minst 5 TB (5000 GB) per månad.

För vår avancerade server har vi i fallet för DigitalOcean behövt välja ett prestandaoptimerat alternativ då de inte erbjuder denna höga nivå av minispecifikationer, som vi kräver för avancerad VPS, i sitt ordinarie erbjudande (Basic).

I detta fall hade DigitalOcean flera olika alternativ inom de prestandaoptimerade alternativen så då har vi utgått från det alternativ som uppfyller minimikraven men som blir billigast.

LeverantörKonfigurationPris per månad
UpCloud8 kärnor
32 GB RAM
640 GB hårddisk (SSD)
7 TB överföring/mån
 ca 1 400 kr ($160)
Vultr
(Cloud Compute)
8 kärnor
32 GB RAM
640 GB hårddisk (SSD)
6 TB överföring/mån
 ca 1 400 kr ($160)
DigitalOcean
(Dedicated CPU,
Memory-optimized)
8 kärnor
64 GB RAM
600 GB hårddisk (SSD)
7 TB överföring/mån
ca 3 850 kr ($440)

Som vi kan se så är alternativen från UpCloud och Vultr i princip helt likvärdiga avseende specifikationer och pris. DigitalOcean erbjuder ingen server i deras standardsegment som uppfyller kraven och blir därmed betydligt dyrare i denna jämförelsen.

Inleed hade ingen server som matchade minimikraven, främst avseende antal kärnor men heller inte avseende hårddisk. Inleeds VPS #3 är deras mest avancerade VPS men den placerade sig baserat på specifikationerna enbart i mellan-segmentet.

Vilken är då den billigaste VPS'en?

Ska vi enbart gå på minimikraven på den server som vi bedömer som enkel så blir den billigaste VPS'en i denna prisjämförelsen en VPS från DigitalOcean från deras Basic-nivå (vilket bl.a. innebär att den faktiska CPU'n delas mellan flera kunder).

Servern uppfyller våra minimikrav om minst en kärna, 2 GB RAM och 50 GB lagring och kostar ca 130 kr per månad exkl. moms och är alltså den billigaste VPS'en bland de leverantörer vi gått igenom.

När det gäller de större internationella leverantörerna så erbjuder de snarlika specifikationer till liknande priser så då handlar det mer om tycke och smak. Alla tre leverantörer erbjuder riktigt bra tjänster och har en smidig och enkel hantering av sina servrar. Värdesätter man faktisk prestanda extra mycket så faller mitt val på UpCloud i dessa fall.

Om du vill ha bra specifikationer till bra pris och inte har behov av den dynamik i att skapa och hantera servar dynamiskt efter behov så erbjuder svenska leverantören Inleed i regel bäst specifikationer till bäst pris.

Med detta sagt så är det viktigt att titta just på dina behov för att se vilken leverantör som bäst kan matcha din tänkta konfiguration till bästa pris. Vi hoppas denna guide och prisjämförelse åtminstone kan hjälpa dig att ta ett bra beslut då du ska hitta en VPS som fyller dina behov samtidigt som det innebär ett prisvärt alternativ.

Saknar ni några alternativ på listan så lägg gärna en kommentar eller Kontakta oss.

Foto av författare

Skrivet av Christian

Design- och tekniknörd som arbetat professionellt med utveckling av digitala lösningar och webb i mer än 20 år. Under denna tid har jag använt mig av mängder med olika verktyg, tekniker och arbetat i olika former och roller.

Arbetar som lösningsarkitekt på ett större företag inom tillverkningsindustrin. Bedriver parallellt med min anställning egen verksamhet på hobbynivå i mitt eget bolag Rosch Information & Media AB, primärt med utveckling av egna tjänster online.

alltomwebb.se delar jag med mig av tips och erfarenhet kring att arbeta med utveckling och förvaltning av webbaserade lösningar och strategier för digitala produkter och tjänster. Många av mina tips och råd gäller specifikt för eller exemplifieras i Wordpress som är det CMS (Content Management System) jag primärt använder mig av, men många av tipsen gäller allmänt oavsett vilket CMS du använder.

Lämna en kommentar