Hosting

Vad är en VPS?

Har du hört förkortningen VPS (virtual private server) men inte riktigt förstått vad det handlar om? Här reder vi ut begreppet VPS och närliggande koncept.

VPS är en engelsk förkortning som betyder virtual private server eller virtuell privat server på svenska och betyder att det handlar om en server som är virtuell.

Med virtuell server menas att det inte handlar om en fysisk maskin utan en virtuell motsvarighet som i sin tur körs på en fysisk server på något sätt. Ett vanligt scenario för att köra en VPS är t.ex. att ha webbserver, det finns också en mängd andra användningsområden, t.ex. att ha en VPS som Minecraft-server.

Varför använder man virtuella servrar?

Genom att köra virtuella servar så kan man mycket enklare hantera och konfigurera dem, de är inte heller på samma sätt lika hårt knutna till den hårdvara (dvs. den fysiska server) som kör dem.

Det betyder att en leverantör kan ta hand om hårdvaran (som kan hantera mängder med virtuella servar) och du kan själv ta hand om mjukvaran på din server. Samtidigt är det ofta väldigt enkelt att justera din virtuella server för att göra den mer kraftfull, t.ex. genom att ge den mer arbetsminne eller processorkapacitet.

Man kan enkelt säga att en VPS är som en server i en server och den kan enkelt justeras beroende på vilka behov man har, dvs. bli kraftfullare eller snålare.

Vilka fördelar och nackdelar finns det med VPS?

Några av de mest centrala fördelarna med en VPS är att man får möjlighet att enkelt kunna konfigurera sin VPS precis som man vill. Det gäller både vilka specifikationer servern ska ha, t.ex. i form av antal processorer, mängden minne och mängden diskutrymme.

Dessutom så har man ofta möjligheten att skala upp eller ner dessa specifikationer löpande beroende på om behoven förändras. T.ex. så kanske man skapar upp en VPS med en viss mängd arbetsminne, t.ex. 2 GB. Efter en tid märker man att tillämpningen man använder på servern skulle fungera betydligt bättre med t.ex. 4 GB arbetsminne. Oftast är det då inga problem att helt enkelt via en webbaserad kontrollpanel skruva upp minnet till just 4 GB mot en ökad löpande kostnad.

Finns det alternativ till VPS?

Det finns mängder av alternativ till att ha en egen VPS och det beror till stor del vilka behov man har. Har man en mindre webbplats med få besökare så klarar man sig troligtvis med ett enklare webbhotell, man behöver då inte bry sig om att hantera och konfigurera servern själv.

Har man större krav vad det gäller prestanda och kapacitet på sin webbplats så finns det också webbhotell som erbjuder betydligt kraftfullare lösningar, då oftast till ett högre pris.

Ett exempel på webbhotell som erbjuder större möjligheter till anpassning för att erbjuda mer krävande webbplatser tillräckliga resurser är EgenSajt.se. Tror du att webbhotell är något som skulle passa dig bättre än en egen VPS så spana in vår artikel Rekommenderade produkter & tjänster / Webbhotell.

Foto av författare

Skrivet av Christian

Design- och tekniknörd som arbetat professionellt med utveckling av digitala lösningar och webb i mer än 20 år. Under denna tid har jag använt mig av mängder med olika verktyg, tekniker och arbetat i olika former och roller.

Arbetar som lösningsarkitekt på ett större företag inom tillverkningsindustrin. Bedriver parallellt med min anställning egen verksamhet på hobbynivå i mitt eget bolag Rosch Information & Media AB, primärt med utveckling av egna tjänster online.

alltomwebb.se delar jag med mig av tips och erfarenhet kring att arbeta med utveckling och förvaltning av webbaserade lösningar och strategier för digitala produkter och tjänster. Många av mina tips och råd gäller specifikt för eller exemplifieras i Wordpress som är det CMS (Content Management System) jag primärt använder mig av, men många av tipsen gäller allmänt oavsett vilket CMS du använder.

Lämna en kommentar