Affiliate

Att bygga en e-butik som affiliate

Uppdatering 2020-11-11 – Håller med diverse justeringar av denna guide, förhoppningsvis snart klar… hoppas att ni kommer att ha behållning av guiden och kom gärna med kommenterar om ni har frågor eller andra funderingar.


Att WordPress är en utmärkt plattform för att bygga mindre e-butiker kanske de flesta känner till – WordPress tillsammans med WooCommerce ger en bra grund i att bygga sin första e-handel. Det finns mängder av anpassade plugins och teman för att förhållandevis enkelt få till de tekniska förutsättningarna för en lyckosam butik online.

Vad flera kanske inte känner till är att man också med relativt enkla medel kan bygga sin egen affiliate-butik på liknande sätt. Med denna serie tänkte jag gå igenom hur man på ett hyfsat enkelt sätt kan sätta upp sin egen affiliate-butik för att börja tjäna pengar online.

Vad är en affiliate-butik?

Termen affiliate-butik är kanske inte den mest vedertagna termen men med detta så menar jag en butik som egentligen är en samlingsplats av produkter som egentligen säljs av andra e-butiker online. Andra termer som är vanligt förekommande för denna typ av ”e-butiker” är samlingsplats, shoppingportal, produkttorg eller liknande.

En affiliate-butik ser ut som och beter sig likt en vanlig e-butik med den väsentliga skillnaden att istället för att lägga en produkt i varukorgen så blir man direktlänkad till produkten hos den e-butik som egentligen säljer produkten.

Vad är då vitsen med affiliate-butiker? För dig som driver butiken är ju svaret tämligen enkelt, det handlar ju om att tjäna pengar online på ett smart och effektivt sätt (utan att behöva ta hand om inköp, lager, leverans och returer av produkter m.m.).

Men vad ger det för fördelar för kunderna? Varför ska en kund komma till din affiliate-butik först för att sedan gå vidare till den ”riktiga” e-butiken? Orsakerna kan vara flera – ett exempel kan vara att kunden googlar efter en produkt och att du som affiliate-butiksägare har lyckats bättre med ditt SEO-arbete än e-butiken själv och kunden kommer således till din butik först.

Detta ger kanske inte kunden något extra, mer än möjligtvis ett extra klick. Den potentiellt stora nyttan för kunderna (under förutsättning att du gjort en bra och lättnavigerad butik med bra översikt på de produkter som ingår i butiken) ligger i att man som kund på den samlade affiliate-butiken kanske lättare och bättre kan hitta just den produkt man söker – detta är troligtvis extra intressant om man inte riktigt vet vilken produkt man är ute efter, kanske en produkt som ser ut på ett visst sätt.

Genom att gå genom affiliate-butiken så kan man få ett samlat produktutbud från flera olika butiker och lätt jämföra och till slut hitta och välja den produkt man tycker allra bäst om.

Förberedelser för att skapa upp en ny affiliate-butik

I denna guide kommer jag att gå igenom de olika steg du behöver göra för att själv skapa upp en egen affiliate-butik för att testa dina vingar inom denna typ av affiliatemarknadsföring.

Det kommer att innebära saker som att hitta en lämplig produktnisch och hitta ett passande domännamn, välja ett lämpligt alternativ för hosting, installera WordPress och WooCommerce, hitta lämpliga plugins och teman för att sätta upp butiken.

Sedan behöver man hitta lämpliga samarbetspartners i form av e-butiker som säljer den typ av produkt du vill marknadsföra och dessutom erbjuder affiliate-program, helst tillsammans med så kallade product feeds (dvs. att de tillhandahåller sina produkter via ett strukturerat format, t.ex. XML) som vi kan använda för att enkelt få in deras produkter i vår butik.

Tanken är också att vi i denna guide kommer att komma med tips på bra saker att känna till baserat på de erfarenheter som jag fått genom att bedriva denna typ av affiliate-butiker.

Notera också att vi i denna guide kommer att hänvisa till olika produkter och tjänster där vi får en viss kickback om ni väljer att själva köpa den aktuella tjänsten eller produkten. Alla produkter eller tjänster är sådana som jag själv har använt och tycker är bra – därför rekommenderar jag dem, ni hittar också alla mina favoriter av produkter och tjänster på sidan Rekommenderade produkter & tjänster.

Välja nisch och domän för din affiliate-butik

Nästa steg i guiden för att bygga en e-butik som affiliate är att bestämma en lämplig nisch med tänkbara relaterade sökord och en lämplig domän till det.

När man väljer ett domännamn så kan man utgå från lite olika perspektiv. Det ena perspektivet handlar om att hitta på ett namn som kan fungera som ett eget varumärke men som kanske inte nödvändigtvis innehåller sökordet eller nischen i domännamnet.

I detta fall så skulle ett tänkbart varumärkesinriktat domännamn t.ex. kunna vara socky.se (ni får mer detaljer om de tänkta produkterna lite längre ner) – fördelen med varumärkesinriktade domännamn är att det kan vara roligare att försöka bygga upp ett eget och nytt varumärke än att använda generella domännamn som motsvarar den eller de produkter du fokuserar på.

En annan fördel är att varumärkesinriktade domännamn tenderar att bli lite mer slagkraftiga när man man har nått en punkt att domännamnet och varumärket har blivit allmänt känt, dock är det ofta något som tar lång tid och tenderar att kosta en hel del pengar.

Fördelen med domännamn som istället är av mer generell karaktär och som innehåller eller består av den typ av produkt eller det sökord som du fokuserar på är att denna typ av domäner tenderar att ranka något bättre i Google's sökresultat, även om Google inte gärna säger att det är så (min erfarenhet är dock att sökord/produkt i domännamnet fortfarande generellt ger ett litet övertag i sökresultaten).

I denna guide kommer vi att utgå från en särskild nisch inom kläder, och som du kanske redan har anat så handlar det om strumpor, eller mer specifikt om herrstrumpor.

Just strumpor kan vara en produkt som man som kund köper utifrån strumpans utseende och färg – därav kan denna typ av produkt vara lämplig att ha i en affiliate-butik där vi kan visa upp mängder av olika herrstrumpor från olika butiker, olika varumärken, i olika storlekar, färger och mönster på ett och samma ställe.

I denna guide kommer vi alltså att bygga upp en affiliate-butik med hjälp av WordPress och WooCommerce på adressen herrstrumpor.se.

En viktig del att kolla upp innan du sätter igång är dels att det finns en marknad för nischen du väljer och produkterna du tänker att du ska ha i din e-butik säljs online. För de allra flesta produkter så finns dessa förutsättningar.

För att snabbt få en bild av hur marknaden ser, vilka aktörer det finns och ev. vilka konkurrenter du kommer att tampas med så gör du helt enkelt några relevanta googlingar på söktermer som knyter mot din valda nisch och din typ av produkter.

Exempel på sökningar som kan ge en bra bild av hur situationen ser ut för just försäljning av herrstrumpor kan t.ex. vara snygga herrstrumpor, billiga herrstrumpor, små herrstrumpor etc.

Ett djupare resonemang runt valet av nisch och domän beskrivs också i artikeln Börja med affiliate – så här kommer du igång i 5 steg.

Nästa steg är att kolla att det finns e-butiker som erbjuder marknadsföring via affiliate, detta kollar du enklast upp via de affiliatenätverk som är vanligast och störst på den marknaden du tänker köra. Marknaden förr herrstrumpor.se är ju Sverige och därför kollade jag vilka annonsörer det fanns som säljer strumpor på bl.a. Adrecord och Adtraction.

Vill du fördjupa dig mer i vad affiliatenätverk, hur de funkar och vilka vi rekommenderar så läs gärna vår artikel Vad är affiliatenätverk?.

Installera WordPress och WooCommerce

Nu börjar det bli dags att påbörja byggandet av e-butiken genom att installera WordPress och de nödvändiga plugins och teman som är lämpliga för denna typ av webbplats. Vi kommer också att ge några tips och rekommendationer vad det gäller hosting för denna typ av webbplatser, det vill säga var du lägger upp din installation av WordPress.

Ett av de viktigaste WordPress-pluginen är WooCommerce, detta är enkelt sagt pluginet som gör om en WordPress-installation till en e-butik. Dock tänkte jag utgå från ett färdigt tema där detta plugin redan ingår så därför har jag valt att inte gå djupare in på just installation av WooCommerce, vill du installera WooCommerce manuellt eller läsa mer om just WooCommerce så hittar du all information på WooCommerce.com.

Som tema har jag valt e-butikstemat The Hanger som säljs på Themeforest. Temat är ett stilrent och modernt tema och skulle passa bra till ”visuella” produkter som t.ex. strumpor. Temat kostar $59 och jag tycker det är väl investerade pengar att köpa ett kvalitetstema från en känd leverantör istället för att lägga tid på att bygga ett eget tema eller ta någon gratisvariant, men de möjligheterna finns naturligtvis också för den som vill och kan.

Notera återigen att vissa länkar i denna artikel är så kallade affiliate-länkar vilket innebär att jag får ersättning om du som läsare väljer att köpa något från de exempel som jag använder i denna artikelserie – detta är ju ändå en webbplats som handlar mycket om just affiliate… 🙂 Priserna på produkterna är dock desamma oavsett om du väljer att köpa en produkt eller tjänst via affiliate-länk eller inte.

För att kunna börja sätta upp butiken behöver vi ha någon typ av webbhotell, webbserver eller liknande. Just denna e-butik har jag initialt valt att lägga på mitt webbhotell som kommer från Inleed.

Ofta går det bra att köra denna typ av webbplatser på webbhotell med utökade resurser men man ska vara medveten om att en affiliate-butik som kör WooCommerce och har många produkter lätt kan bli lite långsam om man väljer att köra ett enklare webbhotell.

Detta är dock inget som bör hindra dig som vill testa på att skapa din första webbplats – med rätt verktyg och kunskaper är det inte särskilt svårt att flytta en WordPress-installation till en annan typ av hosting, t.ex. till en egen VPS (virtuell privat server) när du vuxit ur din nuvarande hosting.

Nåja, tillbaka till själva webbplatsen herrstrumpor.se. I Inleeds användargränssnitt för webbhotellet har jag skapat en plats för just herrstrumpor.se och samtidigt valt att installera WordPress.

Förenklat går det till så att man lägger till domänen under Domäner om det inte redan är gjort sedan går man under Program och väljer att skapa en ny WordPress-installation. Jag planerar att beskriva detta i närmare detalj och så snart det är gjort så tänker jag att jag länkar till den artikeln.

En del av användargränssnittet i hantering av webbhotellskonto Prime hos Inleed.

Efter att domänen har blivit tillagd och WordPress är installerat så har jag laddat ned det inköpta temat från Themeforest och laddat upp det till webbplatsen.

Efter att man laddat upp och aktiverat temat så får man en uppmaning om att installera de plugins som temat kräver, det är bl.a. WooCommerce. Efter att temat och de nödvändiga pluginen är installerade så kan det vara en bra idé att installera demo-material, då får man en lite bättre känsla för ut webbplatsen kommer att se ut och fungera när det finns produkter och annat på plats.

Efter installationen av demo-material med temat The Hanger så ser startsidan på herrstrumpor.se ut så här.

Startsidan efter installationen av temat The Hanger tillsammans med demo-material.

Man kan nu klicka runt i butiken för att se lite hur produkt och kategorisidor kommer att se ut. Dock brukar det i dessa demo-installationer inte alltid vara något riktigt bildmaterial så istället för bilder så är kan det istället t.ex. vara enfärgade rutor men man får ändå en uppfattning om hur webbplatsen kommer att bli. Nedan är en exempelsida på en produkt.

En produktsida i temat The Hanger.

Nästa steg efter att ha installera temat och tillhörande plugins är att göra diverse justeringar, t.ex. justera hur vi visar priser på produkterna, som standard så visas t.ex. priserna i WooCommerce i brittiska pund med tillhörande formatering.

För att ändra hur t.ex. priserna på produkterna presenteras så går du in på WooCommerce / Inställningar och väljer fliken Allmänt. Där kan du sedan justera till att istället visa svenska kronor. Nedan ser du hur det då istället kan se ut.

I nästa steg av vår guide kommer vi att fortsätta installera plugins på vår webbplats, t.ex. för att hålla koll på besöksstatistik, SEO, säkerhet, prestanda och plugins för att undvika spam-kommentarer. Dessutom kommer vi att försöka hitta vår första samarbetspartner (dvs. någon som säljer strumpor online och erbjuder affiliates att marknadsföra deras produkter) via något av de affiliatenätverk som finns och lägga upp vår allra första affiliate-produkt.


I denna del kommer vi att fortsätta med att installera några av de alla bra (och ofta gratis) plugins som finns för WordPress, därefter kommer vi att gå vidare med hur vi använder ett affiliate-nätverk för att lägga till vår första affiliate-samarbetspartner som säljer några av de produkter som lämpar sig att marknadsföra på herrstrumpor.se.

Några bra plugins för din WordPress-butik

När det gäller plugins till WordPress för att få tillgång till nya funktioner och nya möjligheter så finns det en mängd sådana. Ofta ingår det några specifika plugins till det temat man installerar men utöver dessa brukar det också finnas några andra vanliga plugins som kan vara bra att ha med.

På sidan Rekommenderade produkter & tjänster / Plugins till WordPress listar jag några av de plugins som jag själv använder ofta och som jag kan rekommendera, i de allra flesta fall så erbjuds dessa plugins helt gratis.

En typ av plugin som är extra intressant för just affiliate-butiker är den typan av plugins som kan läsa strukturerad data, t.ex. i form av XML och översätta denna information till t.ex. produkter. Dessa plugins brukar dock inte vara gratis.

Två vanliga alternativ för att fylla på affiliate-butiken med produkter är DataFeedr och WP All Import.

Affiliatenätverk och annonsörer

För att enkelt kunna samarbeta med olika annonsörer som kan tänka sig att betala en slant för att du hjälper de att sälja deras varor eller tjänster finns det något som kallas affiliatenätverk.

Affiliatenätverk fungerar som en slags mäklare mellan annonsörer och de som annonserar (publishers) och tillhandahåller bl.a. den tekniska plattformen för att hålla koll på den förmedlade försäljningen. De agerar alltså mellanhand och tar för det jobbet en liten del av provisionen som annonsören betalar i avgift (det är dock något som du som publisher inte märker). Vill du veta mer om hur affiliatenätverk fungerar så läsa gärna artikeln Vad är affiliatenätverk?.

Det finns ett flertal affiliatenätverk, både svenska och utländska. Vissa finns inom specifika nischer som t.ex. Casino och spel medan andra arbetar med alla typer av nischer. Ett av mina favorit-affiliatenätverk är det svenska bolaget Adrecord, du kan också läsa om Adrecord och mina andra favorit-affiliatenätverk på Rekommenderade produkter & tjänster / Affiliatenätverk.

Efter att man har registrerat ett konto hos Adrecord (kostnadsfritt) så kan man välja att lägga till sin webbplats som en kanal. Efter att kanalen har blivit godkänd så kan man för denna kanal ansöka bland de program som Adrecord tillhandahåller.

Genom en sökning med ordet ”strumpor” i Adrecords programkatalog fick jag upp lite möjliga annonsörer som säljer strumpor i någon form. I mitt fall så valde jag att ansöka till programmet Frank Dandy (notera att annonsörer kan komma och gå över tid så vilka annonsörer som finns tillgängliga kan variera).

Efter att din ansökan hos ett program har blivit godkänd kan du alltså börja med att marknadsföra dessa butiker och deras produkter. Vad som är viktigt att tänka på, är att du då använder de speciella länkar som Adrecord tillhandahåller för just dessa butiker och för den valda kanalen, i detta fall herrstrumpor.se.

Det är genom dessa unika länkar som Adrecord håller reda på om länkning från din webbplats har genererat någon försäljning hos annonsören och därmed berättigat dig provision. Länkarna från Adrecord ser typiskt ut på följande sätt https://click.adrecord.com?c=25373&p=120.


När det gäller vilken provision du kan få så brukar det variera mellan de olika annonsörerna och beroende på vilken nisch annonsören verkar i. Nischer som typiskt sätt ger bra betalt är nischer med bra marginaler på sina produkter och tjänster, typexempel på annonsörer som ger hög provision är dem för lån, casino och spel & dobbel.

Värt att notera är dock att dessa nischer är extremt konkurrensutsatta vilket gör det väldigt svårt för en mindre aktör att slå sig in på dessa områden (även om det absolut inte är omöjligt – och lyckas man så finns det alla möjligheter att tjäna riktigt bra med pengar på sin online-verksamhet).

Annonsören som var aktuell för herrstrumpor.se erbjuder 12,5% i provision vilket betyder att 12,5 kr för varje hundralapp som jag förmedlar i försäljning tillfaller mig (eller rättare sagt mitt företag).

Notera att vilken ersättning du faktiskt får beror på om du har registrerat ditt konto som företag eller som privatperson. Har du registrerat ditt konto som privatperson blir din faktiska provision betydligt lägre då Adrecord behöver ta dra skatt och arbetsgivaravgifter från provisionen (något som du annars får göra själv i ditt eget företag om du istället har det).

En annan sak som kan vara lite lurig då man lägger till sin kanal eller ansöker hos en annonsör är att i många fall vill affiliatenätverket eller annonsören granska din webbplats innan de godkänner den för samarbete, t.ex. för att försäkra sig som att webbplatsen är seriös, innehåller relevant information och inte framhäver annonsören på ett dåligt sätt.

Sätter man upp en affiliate-butik så kan det då bli lite av ett moment 22 – min webbplats eller e-butik innehåller ju relevanta delar först när jag har börjat lägga till och lista produkter och liknande. I de fall där detta händer (sällan fallet hos Adrecord) får man helt enkelt bygga upp några andra delar av webbplatsen med relevanta artiklar eller liknande först.

I fallet med herrstrumpor.se skulle det t.ex. kunna vara artiklar eller inlägg som ger tips på hur man bäst förvarar sina strumpor, vilka färger och mönster som är i ropet just nu eller vilket material på strumpor som är det allra bästa för dig då du idrottar – då har du ingen tom webbplats och den har större chans att anses som relevant och intressant för annonsören och affiliatenätverket.

Med ett väldesignat tema (gärna responsivt), bra innehåll i form av text och bildmaterial ökar chanserna betydligt för att just din webbplats blir intressant att samarbeta med och därmed godkänd.

Fortsättning följer…

Foto av författare

Skrivet av Christian

Design- och tekniknörd som arbetat professionellt med utveckling av digitala lösningar och webb i mer än 20 år. Under denna tid har jag använt mig av mängder med olika verktyg, tekniker och arbetat i olika former och roller.

Arbetar som lösningsarkitekt på ett större företag inom tillverkningsindustrin. Bedriver parallellt med min anställning egen verksamhet på hobbynivå i mitt eget bolag Rosch Information & Media AB, primärt med utveckling av egna tjänster online.

alltomwebb.se delar jag med mig av tips och erfarenhet kring att arbeta med utveckling och förvaltning av webbaserade lösningar och strategier för digitala produkter och tjänster. Många av mina tips och råd gäller specifikt för eller exemplifieras i Wordpress som är det CMS (Content Management System) jag primärt använder mig av, men många av tipsen gäller allmänt oavsett vilket CMS du använder.

2 svar på ”Att bygga en e-butik som affiliate”

    • Tack! Kul att du gillar den! Kommentera gärna om det är något särskilt område som kan vara extra intressant att ta upp. Annars filar jag vidare på del 5 som jag hoppas blir klar i nästa vecka. /Christian

      Svara

Lämna en kommentar